Jakiego rodzaju wody najlepiej używać do parzenia kawy?

Zaktualizowano: 4 sty 2021




Nawet jeśli kupujesz jakościowe ziarna i dobrze opanowałeś swój ulubiony sposób zaparzania, wciąż zachodzi ryzyko, że oczekiwany efekt smakowy nie zostanie osiągnięty. Nie każdy wie, że nieodpowiednio dobrana woda w procesie parzenia może zepsuć jakość nawet najlepszego ziarna. Zawartość filiżanki kawy w większości składa się z wody i właśnie to jej jakość ma

bezpośredni wpływ na smak.


Jaką zatem wodę wybrać?

Czystą, świeżą wodę, bez obcych aromatów, takich jak siarkowodór, amoniak czy chlor. Nie trudno jest wyobrazić sobie nieprzyjemny zapach i smak kawy, wywołany przez te niechciane składniki... z pewnością nie jest to efekt, jakiego pożądamy.

Należy też zwrócić uwagę na zakwaszenie wody. Wskazane pH do przygotowania kawy mieści się w przedziale między 6.5 - 7.5. Niższe pH sprawi, że kawa będzie kwaśna, natomiast przy wyższym będzie gorzka.

Ważna jest również twardość wody, zalecana wartość to 70mg/l. Użycie zbyt twardej wody negatywnie wpłynie na kubki smakowe oraz stan techniczny ekspresu.

Wysoko zmineralizowana woda z kolei niekorzystnie wpłynie na profil sensoryczny, co zaburzy doznania smakowe.


Jak możemy poprawić jakość Waszej wody?

Łatwym i tanim sposobem na pozbawienie wody obcych aromatów i zredukowanie jej twardości jest użycie specjalnych filtrów do wody, takich jak filtr przepływowy, odwróconej osmozy czy dzbanki typu dafi lub brita. Dzięki temu będziemy mogli w pełni delektować się smakiem kawy i zapobiec uszkodzeniu sprzętu przez twardą wodę lub chlor.


Szukasz dobrej kawy do ekspresu?

Odwiedź nasz sklep internetowy, gdzie znajdziesz świeżo paloną kawę Donna Palonna z możliwością darmowej dostawy, jeśli wartość Twojego zamówienia sięgnie powyżej 100 zł.

Zapraszamy!

22 wyświetlenia

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie